Salam,
3am. Mcm2 hari ni buat... :)
Woke up early this morning, hari ini saya tekad nak ke Souq Thamin, a wet market. 4 years, and this is my first time. Saya tak pasti mcm mana nk ke sana, seperti biasa, gamble jelah tanya2 org. alhamdulillah, sampai juga... Tapi sampai 3 transfer, dari van tramco.. ke van.. ke bus.. baru sampai.
Woke up early this morning, hari ini saya tekad nak ke Souq Thamin, a wet market. 4 years, and this is my first time. Saya tak pasti mcm mana nk ke sana, seperti biasa, gamble jelah tanya2 org. alhamdulillah, sampai juga... Tapi sampai 3 transfer, dari van tramco.. ke van.. ke bus.. baru sampai.
Hampir semua orang sedang exam, jadi saya ajak lah teman yang tak ada imtihan. Kita berdua saja. Bila sampai je, oh! ini rupenye Souq Thamin! Da lama dengar, akhirnya sampai juga hajat jejak kaki disini.
Banyak, banyak sangat sayur2an! lebih 20 gerai, straight! semua sayur. Keeps me wonder, macam mana dorg berniaga? I mean, so many competitions. But I'm guessing this is the rightful way to do it, how it was done since the Prophet's (pbuh) time. Zaman dulu mana ade Super/Hyper Market mcm Giant, Carrefour, Spinneys dan sebagainya, ye tak?
Kedai ammu ni, saya banyak beli sayuran dari dia.... knp? jap, nnt awk tahu.

Jln2, selepas sayur2an, kita nampak buah-buahan pula! Fresh fruits. Sekali ternampak buah yang tk pernah nampak... bestnye sini dpt test mkn sebelum beli. Bila rasa, not bad lah. Belilah suku kilo, tanya namanya, jawabnya 'Harankash'. Rasenya masam manis sikit, mcm buah Peach, tapi saiz Cherry. Stylenya dia bersalut daun! :)
Jalan punya jalan, mula nampak binatang. Mula2 nampak... Burung.. Quail, Merpati...

Lepas tu Ayam!!! mmmm..


Lepas tu lepas tu, Arnab!! Itik, Turkey pun adee~


Then Kambiinggg!~ Hah! Interestingnya kat sini, dorg akan sembelih binatang-bintang ni on the spot time order! Saya pernah beli ayam, pilih yang hidup2.. pastu dia sembelih dpn mata, biarkan jap, lps tu rendam air panas utk cabut bulu2, lps potong ikut cita rasa. Hah, cepat je dorg buat.
Kita sambung jalan2... mana kedai seafood ni... ah! jumpe~! sebelah dalam... mula2, aik, satu kedai jee....? hampeh sekejap. jalan ke dalam lagi.. oh! byk! satu stretch lorong semua seafood, lebih 10 gerai.
oh, k, back to seafood, mcm2 ade ahhh.. udang ikan sotong ketam, berjenis2!
Anyway, surprisingly saya jumpe barang2 yg susah nak dpt! excited sikit bile jumpe. Daun sup!! 4 tahun kat sini, tk pernah beli. rupe2nya kat sini byk....

and thats not all, ya ALLAH! SERAI! SERAIII!! BYK! SERAII! MURAH LAK TU!! Kita dua da.. ehhh... wahh! serious??? Borong lah... ape lagi. satu ikat gitu cuma 4 genih je, dlm 90sen sg? ahah. sbb tu saya byk beli kat kedai ammu ni.. ade cili merah... daun sup... serai... kedai lain tk ade~! gerai ni within first few gerai kat entrance. :)

Ada org ckp pasar ni busuk giler, kalau gi sini, balik mesti kene buang baju yg da dipakai tu. bedek~! biasa je. ahah.
Ape pasal sebok nk gi sini? oh.. sbb nk cari satu benda ni lah.. tujuan dia satu je. SOTONG! Sotong pisang ni pun first time saya nampak kat sini. heh. teruk teruk.. ape buat ni 4 tahun kat sini? Slalu nampak sotong katak atau batu aje. tk pernah nmpk org arab masak/jual sotong pisang ni.

it's cheaper than sg. Saya ade imagine, susah dpt ni, mesti mahaaalll giler. Dan saya salah. hah. dia bukak harga S$7 sekilo.... saya nk beli bebanyak, tawar punye tawar punye tawar... dpt lah dalam 5 sekilo. hah. not bad lah... mak saya kata kat sg pun $7 sekilo. Sotong katak dorg jual lagi mahal, about $12/kg

Saya beli 4 kilo, ade lah dpt dlm 45 ekor. hee. oh, lupe nk bilang, nk try masak sotong hitam lahh.. first time ni nk try.. hmm.

Abeh abeh abeh... ni tulang dia~~ mcm plastic stick! kalau cuci betol2 gaknye bole reuse. heh.
Ok, skrg da ade sotong, nk start siang and potong uh.... potong.. potong.. potong.. wait. asal mcm lain je.. ahhh.. mcm ne ni nk bersihkan and potong actually...? memandai je. Ting! oh, zaman internet ah skrg, kat net mesti ade....
Haha! btol ade! http://hanieliza.fotopages.com/?entry=917984
Ikutlah guide dia sikit2... tk ikut 100%.
Ikutlah guide dia sikit2... tk ikut 100%.
Tgh potong2 tu.... ade satu sotong ni... ape pasal dia gemok.. kembung... hmmm... potong jelah... eh.. ape ni? IKAN! ade ikan kat dalam. LOL! besar lak tu.. belom digested~~ weird.. mcm ne sotong ni telan ikan ni. besar betol mulut dia? ^_^'

Ah, yang ni, this is the most important part of the sotong, The Black Ink. ahah. Main ingredient for my dish..

Tadaa~ selepas potong dan bersihkan. looks nice, and yummeh.

Bahan-bahan pun da siap.

Campak! Campak~!

Tadaaaaa~~ da siap! eh..? jap.. ni bukan. ni kobis goreng. hee. tadi bolot jugak kobis...
ah, tadaa~ siap. alah, gambar btol ilang. ni tinggal belen2 lauk je. lol. ok lah,, not bad, alhamdulillah. the taste is there.. cuma terpedas je. hee.

Click Here for more better pictures. :)
The most trickiest part bila masak ni, tk tau mcm ne nk extract the black ink. Tanya mak saya. kawan saya pun tanya mak dia. hah, last2... pandai2 sendiri lah tapiskan. Jadi juga. Alhamdulillah.
And, stylenye, weirdnya, byk giler bole air kluar? tk letak air pun lauk ni, tau2 lps tumis sotong tu, jap lagi periuk stgh da full air.. mana ntah air tu dtg... jadilah lauk dia. hah.
And, stylenye, weirdnya, byk giler bole air kluar? tk letak air pun lauk ni, tau2 lps tumis sotong tu, jap lagi periuk stgh da full air.. mana ntah air tu dtg... jadilah lauk dia. hah.
Dpt lah juga share dgn teman2 seperjuangan saya. Saya cuma harap ianya dapat mengukir senyuman di bibir2 mereka waktu imtihan ni. Bagi yg kempunan/mengidam pula, hopefully da tk lagi. :) Last masak. Lagi seminggu ni.. seminggu!
Doakan.
Doakan.
Wallahualam.